Alle nyheder > 20. feb 2024

Første afsnit Intellis Taler Tech i ny sæson er ude

Med digitaliseringen følger uanede muligheder for underholdning, fællesskaber på tværs af landegrænser, inspiration fra hele verden, kreativitet og masser af læring. Men med digitalisering følger desværre også en risiko for at blive udsat for krænkelser.

Sociale medier, gaming og et aktivt socialt liv i den digitale verden. Det er en helt almindelig del af børn og unges hverdag anno 2024. En verden fyldt med muligheder, timevis af underholdning, potentiale for læring og meget, meget mere.

Men – som med så meget andet – så kræver et aktivt digitalt liv, at man er bevidst om, hvordan man færdes i det digitale landskab, samt hvilke forholdsregler, man bør tage. Hos Red Barnet kaldes dette for Digital dannelse – og sidestilles med en oplæring i alt muligt andet.

”Børn har ret til et digitalt socialt liv, der er sikkert for dem. Det handler om at have en tillidsbaseret dialog med sit unge menneske” forklarer Lene Stavngaard, Chef for Beskyttelse mod digitale krænkelser.  

Hos Red Barnet arbejder de aktivt for, at børn og unges digitale hverdag skal være trygt og sikkert – og at de børn og unge, der oplever digitale overgreb og krænkelser får den hjælp og støtte, de har brug for. Et vigtigt initiativ i en tid, hvor flere og flere desværre oplever ubehagelige ting på nettet. Et eksempel på dette er de sager om ’Sextortion’, der har fyldt i medierne den seneste tid. Det fylder ligeledes hos forældre og fagpersoner, der føler afmagt og tager endnu mere afstand fra det digitale.

Men at tage mere afstand til det digitale er den forkerte vej at gå, mener Sofus Bynge, der er Specialkonsulent i Astralis.

”Mød skærmene – mød børnene – med nysgerrighed i stedet for fordømmelse. Børnene vil det rigtig, rigtig gerne” rådgiver han.

Et fokus, der ligeledes dykkes ned i podcasten. Både Sofus og Lene oplever på første hånd den afstand, som mange forældre føler mod det digitale univers, deres børn lever i. En afstand der skyldes manglende viden og nysgerrighed, mener Sofus Bynge. Han uddyber vigtigheden i, at forældre engagerer sig lige så meget i deres børns digitale liv, som de gør i den fysiske.

Vil du være med i samtalen?

Lyt med, når Lene og Sofus deler indsigt og perspektiver om at navigere i den digitale verden og få råd til skabe et sundt online miljø for vores yngre generationer.

Podcasten kan ses her:

Og lyttes til her: